Särskilt utsatta delar

Bilens däck och fälgar är de delar som utsätts för mest slitage på ett fordon. Det går att förlänga livslängden på däck och fälgar markant genom att sköta om dem på ett korrekt sätt. Det normala slitaget går såklart inte att undvika men det finns några smarta knep att ta till. De viktigaste sakerna att lägga fokus på när det gäller däck och fälgar är:

Rent är inte bara snyggt, det är säkert också

Fälgarna bör rengöras ofta eftersom de utsätts för smuts som kan orsaka korrosion. Många rengöringsmedel innehåller frätande ämnen som gör mer skada än nytta så det bästa sättet att rengöra bilens fälgar är att använda sig av en mjuk tvättsvamp tillsammans med ett milt bilschampo. Eftersom sandkorn och annan smuts kan orsaka repor på fälgarna så bör man, innan man använder svampen, börja med att spola av fälgarna med vatten så att den ytliga smutsen försvinner.

Däckens lufttryck

Det finns många knep att ta till för att förlänga livslängden på ett bildäck. Ett är att kontrollera lufttrycket med jämna mellanrum eftersom det är det som håller upp hela bilens vikt. För lågt lufttryck innebär ett större slitage.

Ett annat sätt att förlänga däckens livslängd är att variera deras placering. Slitaget på däcken sker aldrig jämt och de bästa däcken ska alltid sitta i bilens bakre del. En verkstad kan kontrollera fordonets inställningar för att minska extremt ojämnt slitage. Däcken ska dessutom alltid ha ventilhattar för att förhindra att smuts och andra små partiklar kommer in via ventilen.

Säker förvaring

Däck som är avställda för vinter- eller sommarförvaring ska alltid placeras i ett utrymme som är svalt, torrt och mörkt. Man ska med andra ord aldrig placera sina däck under en presenning utomhus, vilket är vanligt förekommande. Bildäck som förvaras med fälgar ska alltid ligga ned, det går dock bra att stapla dem på varandra. Däck utan fälgar ska förvaras stående. Vi på Nordendäck rekommenderar att bildäck alltid förvaras tillsammans med sina fälgar.