Däck från Insaturbo

Insa Turbo

Det Spanska familjeföretaget Insa Turbo sysslar sedan 1988 med regummering av gamla däck. De levererar däckmodeller till lätta och tunga lastbilar och person- och fyrhjulsdrivna bilar. Dessutom har de en omfattande uppsättning vinterdäck.

De producerar 3000 enheter dagligen i lokaler runt om i Spanien och har vunnit prestigefyllda priser av det amerikanska regummeringsförbundet sedan 1994. Deras däck återfinns i större delen av världen och framför allt i Europa.

Regummering innebär att man renoverar utslitna däck till nyskick och förser dem med moderna väghållnings- och köregenskaper. Det är en produktionsmodell som är extremt miljövänlig jämfört med att göra nya däck och prestandamässigt är de likvärdiga med nyproducerade däck. De varar lika länge, har samma körkomfort och är säkra i samma hastigheter. En fingervisning om däckens säkerhet är att alla flygbolag använder sig av regummerade däck och att de återfinns i en stor skara arbetsfordon, däribland bussar och långtradare.

Metoden går ut på att man ersätter gammalt gummi och återställer däckens ursprungliga struktur. Det är en tekniskt invecklad process som kräver stor kunskap om däcken samt en skicklig och nitisk arbetarskara. En kunskap och personal Insa Turbo garanterar att de besitter.

Alla däck som samlas in duger givetvis inte till regummering och däck i för dåligt skick mals ner till gummismulor, ett råmaterial som används till framställningen av bland annat nya däck, skosulor, vattenslangar och mjuka underlagsmattor som används på lekplatser.

Miljön och strävan efter hållbarhet är viktiga aspekter för Insa Turbo. Sedan starten för mer än tjugo år sedan har man på Insa Turbo samlat in och återvunnit däck med en klimatkompensationskvot på 7'000'000 ton CO2. Vilket motsvarar trädplantage på en yta mer vidsträckt än nationalparken som ringar in Grand Canyon. I oljeförbrukning blir det istället en insparning på dryga 2,8 miljarder liter. Regummering sparar både energi och minskar mängden förorenande utsläpp.