fb

HITTA DÄCK

Hitta enkelt nya däck till din bil.


Vet du inte vilka dimensioner du ska ha?
Banner 728x90

SOMMARDÄCK - KÖP BILLIGA SOMMARDÄCK ONLINE

KÖP SOMMARDÄCK - STORT SORTIMENT BILLIGA PRISER

KÖP DINA SOMMARDÄCK ONLINE

Köp sommardäck online billigt. Sommardäck av högsta kvalité till låga priser hittar du hos Nordendäck.

Vad säger lagen om sommardäck?

Enligt lagen så bör ett sommardäck ha ett däckmönster på minst 1,6 mm, men däckspecialister rekommenderar att helst ha från 3 mm och uppåt. För litet mönsterdjup på sommardäck har en stark negativ påverkan när man bromsar på blött underlag, och ökar risken dramatiskt för vattenplaning. Ett bra tips för att uppskatta djupet på ett däckmönster är att kan man använda sig av en 5-krona som referens. En 5-krona mäter nämligen 3 mm mellan toppen på femkronorssymbolen och kanten.

I Sverige så måste man använda sommardäck från den 16 april och de kan användas till och med den 1 december. Givetvis måste man byta ut sina sommardäck mot vinterdäck tidigare om väderförhållanden kräver det.

Sommardäck från kända tillverkare

I Sverige fungerar sommardäck väldigt bra även på hösten och våren, så länge det är barmark. När du behöver bildäck av högsta kvalité har vi däck för dig, utan att du behöver bli ruinerad. Vi erbjuder sommardäck från bland annat Nokian, Michelin, Continental och Goodyear. Du kan dessutom välja att få däcken direkt levererade till någon av våra samarbetspartners runt om i Sverige, vilka sedan utför däckbytet åt dig.

Sommardäck ska vara säkra

Nya sommardäck bör ha ett mönsterdjup på cirka 8-9 mm. Det minsta tillåtna mönsterdjupet på sommardäck är 1,6 mm. Det går enkelt att se om däcken börjar bli slitna genom att titta på slitagevarnarna som finns på sommardäcken - markeringar där man kan se när däcket är cirka 2 mm i mönsterdjupet. Gör inte som många svenskar och vänta tills du når 1,6 mm i mönsterdjup utan köp dina sommardäck i tid. Varför? För att sommardäck slits fortare än vinterdäck. En del kör omkring med sin bil enbart under sommarperioden och då slits inte sommardäcket speciellt mycket, men däck är en färskvara och gamla sommardäck har sämre grepp än nya däck. Det gäller oavsett hur bra mönsterdjup man har på sina gamla däck.


Rätt val av sommardäck

Däckets mönster är väldigt viktigt för ett bra sommardäck och minimerar riskerna i förhållanden som t.ex. vattenplaning, grepp på het asfalt och vägar med djupa spår. Välj gärna ett sommardäck som har lågt rullmotstånd vilket minskar utsläppen, och du spar både pengar och på miljön. Det finns däck framtagna för att ha ett så lågt rullmotstånd som möjligt, dessa kallas "Miljödäck" då dem bidrar till att bilens utsläpp sänks. Ha även i åtanke hur du använder bilen. Beroende på om du kör långa sträckor, stadskörning, i Norrland eller Skåne så skiljer det sig i valet av sommardäck. I ett sommardäck så finns en gummiblandning som blir hårdare när det är kallt ute. Alla sommardäck ska dessutom vara märkta med en hastighetsklass. Det innebär att märkningen på däcket ska motsvara bilens maxhastighet. är du osäker på vad du ska välja så är du varmt välkommen att kontakta oss så hjälper vi dig med att göra rätt val av däck.

Köp sommardäck online - Billiga sommardäck på nätet

EU:s nya däckmärkning

För att underlätta för de europeiska konsumenterna att välja sommardäck har EU infört en ny märkning som gör det lättare att jämföra de olika däcken. Dekalen som finns på de däck som tillverkats efter november 2012 påminner om den som sitter på våra vitvaror. Det är tre saker som ska framgå. Det första är externt däckljud som anger hur mycket buller som däcket avger. Det andra är bränsleekonomi och innebär hur ekonomiskt däcket är. Enklare förklarat är vilket rullmotstånd som däcket har. Ett lågt rullmotstånd innebär en mindre bränsleförbrukning och är bättre både för den egna ekonomin samt miljön. Bränsleekonomin anges i en skala A-G där A är det bästa. Den tredje märkningen som ska finnas är våtgrepp. Våtgreppsbeteckningen visar hur effektiva däcken är vid inbromsning på vått underlag. Det skiljer hela 18 meter mellan A och F klassen, vilka kan vara oerhört viktiga om olyckan skulle vara framme. EU:s nya däckmärkning fungerar alldeles utmärkt att använda som mall vid val av sommardäck.

EUs Däckmärkning - Se hur bra ett sommardäck är

Vårda dina Sommardäck

För att dina sommardäck ska vara så säkra som möjligt i trafiken och samtidigt ha en så lång livslängd som möjligt är det viktigt att du vårdar dem på rätt sätt. Kolla lufttrycket med jämna mellanrum, gärna en gång i månaden. Det är luften som håller uppe bilens tyngd och fel tryck innebär att däckens slits fortare samtidigt som bilens styrförmåga påverkas negativt. Det är även viktigt att sommardäcken som används till bilen är identiska och rekommenderas av bilens tillverkare. I bilens instruktionsbok ska det framgå vilket tryck samt vilka däck som är lämpliga att använda. Vid rengöring av sommardäck och fälgar rekommenderas ett milt bilschampo och en mjuk svamp. Undvik med andra ord rengöringsmedel med starka kemikalier. Förvaras däcken på ett korrekt sett när de inte används så ändras inte gummits struktur. Det är istället när de sitter på fordonet som allt slitaget sker. Sommardäck av bra kvalité kostar lite mer men håller betydligt längre så dem är oftast både säkrare och billigare än budgetdäcken i längden!