Det finns i huvudsak två typer av fälgar; stålfälgar och lättmetallfälgar, som även går under namnet aluminiumfälgar. Stålfälgen är den vanligaste och monteras som standard på de flesta fordon, men lättmetallfälgen har på senare tid blivit mer vanlig.

Dimensionen på en fälg

Fälgens dimension utskrivs, 8,5x18. 8,5 och talar om bredd på fälg i tum och 18 är diametern av fälgen. Fälgens dimension bestäms även av bultcirkel, navhål och inpressningsdjup. Dessa olika komponenter kan skapa flera olika kombinationer.

Bultcirkel på en fälg

Bultcirkeln är diametern av cirkeln i vilken bulthålen till fälgen är utplacerade. Bultcirkeln anger alltså för dig hur många bulthål fälgen har och vilken diametern är mellan bulthålen. Bultcirkelns diameter anges i mm tillsammans med antalet bulthål. Det kan anges som 5/100, där fälgen har 5 bulthål med 100 mm i cirkeldiameter.

Vid ett jämnt antal av bulthål mäter du cirkeldiametern från innerkanten av ett bulthål till ytterkanten av bulthålet tvärs över. Är det en fälg med fem bultar mäter du enligt bilden nedan.

Du även kan använda dig av vår Hjulsök för att hitta rätt fälgar till din bil!

Navhål på en fälg

Navhålet, även kallat centrumhål, är hålet i mitten av varje fälg som ska passa till navet på bilen. En del fälgar är borrade för att passa direkt till navets mått, ibland används en centreringsring. Det är viktigt att navhålet centrerar ordentligt för att undvika att vibrationer uppstår.

Inpressningsdjup på en fälg

Fälgens inpressningsdjup kallas ET-mått eller offset. Detta är ett mått på hur långt in eller ut fälgen sitter i förhållande till fälgens mittpunkt, alltså avståndet mellan fälgens anläggningsyta mot navet till fälgens mittpunkt. En fälg som har ett inpressningsdjup/ET-mått på 45 sitter då 45 mm utanför fälgens mittpunkt. Ju längre inpressningsdjup fälgen har desto längre ut breddar fälgen. En fälg som har måttet 25 breddar därför längre ut än fälgen som har måttet 45. Det är viktigt att man har rätt mått på sin fälg. Ett för lågt mått kan göra att fälgen tar i bilens skärmar och ett för högt mått gör att fälgen tar i något i bilens hjulhus. En förändring av ET-måttet kan medföra att bilens vägegenskaper förändras kraftigt.

Avmonteringsfälgar – AVM

En avmonteringsfälg är en fälg som har använts under produktion av bilar på fabriksområdet. Under tiden en bil tillverkas rullar den då på de här fälgarna. Fälgarna monteras sedan av och går till försäljning. Fälgen har aldrig körts i trafik.

Skötsel av fälgar

I och med att fälgarna (såväl som däcken) utsätts för bland annat smuts från vägbanan, salt och bromsdamm som innehåller partiklar som angriper fälgarnas ytskikt så är det viktigt att hålla dem rena för att förlänga livslängden på dina fälgar. Framförallt så ser det trevligt ut med fälgar som är välskötta och som hålls efter.

Rengöring av aluminiumfälgar bör ske med vatten och milt bilschampo. Användning av starkare medel eller vissa typer av fälgrengöringsmedel kan orsaka skador på fälgen. Använd en mjuk svamp och var noga med att fälgen är sval då du påbörjar rengöringen. Börja med att spola av den värsta smutsen med enbart vatten innan du tar till svamp och medel, detta sätt är skonsammast mot dina fälgar (du slipper ofrivillig polering av fälgen med eventuella grusrester/sandrester). Det finns diverse medel ute på marknaden som är till för rengöring av fälgar och bibehållandet av fälgens utseende. De här kan dessa innehålla starka syror som i längden kan skada dina fälgar, ett milt bilschampo är att rekommendera för att vara säker på att fälgens glansdagar blir fler och livslängden på dem längre.