Dunlop

Dunlop Historia

Dunlops långa historia börjar redan år 1888, då John Boyd Dunlops son ordineras att cykla för att bota sin förkylning. För att underlätta sonens cyklande kommer John Boyd Dunlop på att man kan tillverka däck gjorda av kanvas som binds samman av flytande gummi. Den här idéen tar John Boyd Dunlop patent på och vips så har Dunlop och det pneumatiska däcket fötts. Det är starten på ett företag som bygger på innovation och nya idéer. För Dunlop är det viktig att alltid blicka framåt och undersöka hur det går att göra företagets produkter ännu bättre. Det är alltså en liten pojke vi har att tacka för att Dunlop och dess innovativa teknologi finns idag. Nu är Dunlop en av världens främsta tillverkare av högpresterande däck. Dunlop är också sponsor till ett flertal racingtävlingar.

Däck från Dunlop

Dunlop ägs av The Goodyear Tire & Rubber Company, ett företag som årligen producerar nära 200 miljoner däck. Huvudkontoret finns Akron, Ohio och företaget har runt 72000 anställda på sina anläggningar, som finns utplacerade över hela världen. I Europa har Dunlop tre anläggningar där deras däck tillverkas. Dessa finns i Tyskland, Storbritannien och Frankrike. Dunlop tillverkar däck till bilar, motorcyklar, fyrhjulingar, go-carts och lastbilar. Gemensamt för dessa däck är att de präglas av Dunlops innovativa anda och banbrytande teknologi. Däcken kommer till genom en process där Dunlop tar del av globala aktiviteter samtidigt som företaget erkänner och respekterar de olika marknadernas enskilda förutsättningar. Dunlops framsteg inom däckteknologin är ett steg på vägen mot att skapa ett bättre däck, både när det kommer till väggrepp och till styrningen av fordonet. Till sina däck använder Dunlop bland annat Versaload Technology™, som maximerar däckets fotavtryck när det kommer i kontakt med vägen, DuPont™ Kevlar™, som ger däcken en styvare sidovägg vilket i sin tur betyder att dess körprecision blir överlägsen, och Dunlop Self-Supporting Technology (DSST)®, som tillåter dig att köra upp till 80 km/h efter att däcket har förlorat allt lufttryck. Dessa är bara några av de teknologier Dunlop använder sig av för att tillverka ett så bra däck som möjligt, som dessutom ger en bra körupplevelse. Tack vare Dunlops samarbete med Goodyear kan Dunlop ta tillvara på all den teknologi och de innovationer som utvecklas världen över och applicera dem på sin däcktillverkning, allt för att få fram däck som är av högsta kvalitet och ger den bästa möjliga körupplevelsen.

Dunlops band till racingkulturen är starkt och företaget har sedan länge ett samarbete med Jaguar. Idag är Dunlop den enda leverantören av däck till Jaguar. Redan tidigt i Dunlops historia firade företaget framgångar i olika racingtävlingar. Den första som upptäcket fördelen med Dunlops banbrytande däck var cyklisten Willie Hume, som med hjälp av Dunlops däck vann en rad cykeltävlingar. Hume började använda Dunlops däck redan år 1889. Dunlops innovativa däckteknologier har sedan dess gått hand i hand med sporter för fordon på två och fyra hjul och har ett gott renommé bland alla de som sysslar med dessa sporter. Tillsammans med sin samarbetspartner Jaguar firar Dunlop stora framgångar inom Formel 1, ända från 1950-talet och framåt. Dunlop upptäcker år 1962 vad det är som gör att bilar tappar greppet på våta vägar, nämligen vattenplaning. Företaget sätter genast igång med att hitta en lösning på problemet. Under 60-, 70- och 80-talet fortsätter Dunlop att fira stora framgångar inom Formel 1, bland annat genom att år 1968 vinna det allra första London-Sydney maratonet. Under 1990-talet utvecklar Dunlop Warnair, en sensor i däcket som upptäcker om lufttrycket minskar. År 1999 integreras Dunlop alltså med Goodyear Tire & Rubber Company, vilket är en lyckad kombination av Dunlops kunskap om racing och Goodyears möjligheter att tillhandahålla teknologiresurser från hela världen. Under 2000-talet har Dunlop fortsatt att utveckla innovativa lösningar och teknologier för att förbättra sin däck och deras prestanda. Oavsett vilken typ av fordon du vill utrusta med nya däck finns en rad olika alternativ från Dunlop. Vilket däck som är rätt för dig beror på vad du vill ha ut av din körupplevelse och hur du ska använda ditt fordon.

Dunlop däck

För Dunlop är det självklart att göra däck som hjälper föraren att känna att denne har kontroll. Dunlop däck vet hur viktigt det är att en förare kan känna sig säker och företaget arbetar kontinuerligt med att ta fram däck som gör hanteringen lättare, är slitstarka och förbättrar fordonets dragkraft. Dunlop strävar alltid efter att ta fram en bättre produkt, som kan förhöja körupplevelsen och prestationen. Passionen för körning delar Dunlop med sina kunder och därför har Dunlop också en stor förståelse för vad deras kunder letar efter. Det gör att Dunlop har däck för alla säsonger, väder och personliga önskemål, oavsett vilket fordon du kör och vilka krav du har på din körupplevelse.

Dunlop Däck