Nokian

Nokian Historia

Nokian tillverkar däck som är specialiserade på nordiska förhållanden. Oy Nokia Ab bildades 1967, men redan innan dess existerade bolaget under namnet Suomen Gummitehdas Osakeyhtiö. Det var också Suomen Gummitehdas Osakeyhtiö som började tillverka det kända Hakkapeliitta-däcket. I deras sortiment finns vinter- och sommardäck, SUV-däck, lastbilsdäck, bussdäck, samt däck till industrimaskiner, skogsmaskiner och skogstraktorer. Gemensamt för alla Nokians däck är att de har utvecklats utifrån Nokians unika kompetens om de nordiska vägförhållandena. Nokian säljer inte sina däck till biltillverkar, utan direkt till konsumenter som ska köpa nya däck. Nokians huvudkontor ligger i Nokia, Finland. Nokians produktionsanläggningar finns i Finland och i Ryssland, och deras däck säljs bland annat i Sverige, Tyskland, Ryssland, Kazakstan och USA. Återförsäljaren av däck Vianor, ägs av Nokian.

Däck från Nokian

För Nokian är det väldigt viktigt att testa sina produkter ordentligt innan de kommer ut på marknaden. Därför nöjer sig inte Nokian med att testa däcken i ett laboratorium, utan deras däck testas under verkliga förhållanden. Detta gör man för att försäkra sig om att däcken fungerar utan problem i alla typer av miljöer och under olika förhållanden. Nokian Tyres har en 700 hektar stor anläggning som är till för att just testa deras vinterdäck. Anläggningen ligger norr om Polcirkeln, vilket gör att det är ideala förhållanden för att testa hur vinterdäcken fungerar i nordiska förhållanden. Den andra testanläggningen ligger i Nokia, Finland och där testas i första hand sommardäck. Nokians grundliga och krävande tester, som skräddarsys för olika användningsområden garanterar att företaget kan leverera ett däck som är både säkert och pålitligt. Förutom de test som Nokian genomför utomhus så testas även företagets däck inomhus, för att kunna leverera så bra däck som möjligt till sina kunder. Inomhus testas däckets slittålighet och hållbarhet. Genom att göra dessa tester kan Nokian garantera att däckets konstruktion, mönster och gummiblandning uppfyller de krav som företaget har. Med hjälp av dessa tester kan Nokian upptäcka eventuella fel och se till att det är ett pålitligt däck som kommer ut på marknaden. Nokian vet att ett däck är tekniskt komplicerat och att det är en viktig del av din bils säkerhetsutrustning. Nokians mål är att tillverka världen bästa skogsmaskinsdäck och vinterdäck, så att du som förare ska kunna känna dig trygg med att du har valt det säkraste däcket på marknaden. Några av de innovationer som Nokian har tagit fram för att öka sina däcks säkerhet är slitagevarnaren, vattenplaningsvarnaren och den fyrkantiga dubben. Nokian arbetar även med att ta fram däck som låter så lite som möjligt. Genom att anpassa var mönsterklackarna, utbuktningar och hål sitter på däcket har Nokian lyckats ta fram ett tystare däck. Nokian vill alltid att ligga steget före och kunna förutse och uppfylla sina kunders önskemål. För att kunna göra detta återinvesterar företaget i sin produktutveckling, så att företagets produktsortiment ständigt förnyas och förbättras.

Nokian däck

Nokian däck arbetar för att det ska bli lättare för människor att resa och transporteras. Det är också viktigt för Nokian att ta sitt miljömässiga ansvar. Nokian har till exempel lanserat ett däck som tillverkas helt utan skadliga oljor och företaget jobbar också på att tillverka däck som har lågt rullmotstånd, eftersom det minskar bränsleförbrukningen och därmed miljöpåverkan. Att ta fram ett däck som fungerar bra, särskilt för den nordiska marknaden är Nokians mål. Nokian rekommenderar dubbdäck som vinterdäck, eftersom dubbdäcken får bäst grepp på vägen och därmed har minst rullmotstånd. Letar du efter ett däck som är perfekt för det nordiska klimatet och de speciella förutsättningar som råder här har Nokian däcket för dig. Kombinationen av noggrant testande och specialkunskaper om just Nordens förutsättningar gör att Nokian har ett försprång jämfört med andra däcktillverkare..

Nokian Däck
Nokian Tyres använder rena oljor i sina däck, till exempel blandar företaget i rapsolja i däckens gummiblandning vilket ger ett däck med bättre grepp på våta och isiga vägar. Nokians ambition är att företagets tillverkning hela tiden ska förbättras. Detta gör man genom att arbeta med testverksamhet och produktutveckling, som leder till att däcken blir säkrare och körkomforten blir högre samt att däckens påverkan på miljön minskas. För Nokian är det hållbar utveckling som gäller för företagets produkter och Nokian ställer också krav på att företagets leverantörer ska anpassa sina verksamheter för att bli mer miljövänliga. Väljer du att köpa däck från Nokian kan du vara säker på att få ett däck som är perfekt avpassat för en säker körning i ett nordiskt klimat. Alla företagets däck är noggrant testade och utsatta för hårda prövningar innan de godkänns och kommer ut på marknaden. För Nokian står säkerheten i första rummet. Nokians däck klarar av varierande väder och fungerar lika bra i stadstrafik som på motorvägen. Letar du efter ett däck som är slitstarkt, pålitligt och miljövänligt är Nokians däck något för dig.