Goodyear

Goodyear Historia

Goodyear Tire & Rubber Company grundades redan 1898 av Frank Seiberling. Företaget döptes efter Charles Goodyear, mannen som 1839 uppfann det vulkaniserade gummit, trots att Goodyear inte hade någon koppling till företaget. Idag gör Goodyear däck till bland annat bilar, lastbilar, flygplan och jordbruksmaskiner. Allra mest känt är Goodyear för Goodyear -blimpen, som flög för första gången 1925. Goodyears huvudkontor ligger i Akron, Ohio och företaget har cirka 69000 anställda i 22 länder. Företaget finns på sex av kontinenterna och har en årsomsättning på omkring 15 miljarder dollar. Förutom Goodyears egna däck tillverkar företaget dessutom däck åt märken som till exempel Dunlop, Lee, Sava och Kelly. Goodyear producerar inte bara däck, utan även olika polymerer gummiprodukter till industri- och bilmarknader. Goodyear präglas av innovation och tekniska genombrott, en anda som har genomsyrat företaget från starten och genom hela dess historia fram till idag.

Däck från Goodyear

När Goodyears första fabrik öppnade 1898 tillverkades det bland annat däck till cyklar och vagnar, men företagets produktion kom att växa i takt med att bilen uppfanns och blev allt mer populär. Goodyear levererade redan i början av 1900-talet däck till Henry Ford, som 1908 började utrusta Model T med Goodyears däck. Redan 1901 började Goodyears däck användas i racingtävlingar, efter att Frank Seiberling erbjöd Henry Ford Goodyears däck för att Ford ska kunna börja tävla. Goodyear växte snabbt och var 1926 världens största gummitillverkare. Goodyear introducerades på börsen redan 1927 och har sedan dess fortsatt att expandera med stora framgångar. Goodyears historia är lång och fylld av höjdpunkter från företagets framgångar. Det kan till exempel nämnas att Goodyear var det första företaget som tillverkade ett off-road däck, så tidigt som 1921. Goodyears däck var till och med de första däcken på månen, då Apollo 14 var utrustad med däck från företaget. Under 1990-talet introducerade Goodyear sig på den kinesiska marknaden, som det första västerländska däckföretaget i landet. 1996 börjar Goodyear tillverka däcket Infinitred, som är det första däcket som har livstidsgaranti för mönsterslitage. Överlag är 1990-talet framgångsrikt för Goodyear och företaget ingår flera samarbeten med företag och bildar också en allians med Sumitomo Rubber Industries Ltd., vilket gör att Goodyear återigen blir världens största gummitillverkare. I början av 2000-talet blir Goodyear ensam leverantör till ASCAR, som är den brittiska motsvarigheten till NASCAR. För ASCAR betyder det att man för första gången kan köra lopp när det regnar, tack vare Goodyears Eagle-däck som är anpassat för våta underlag.

Goodyear däck

Goodyear däck strävar efter att skapa högkvalitativa däck, som utformas för att att passa marknadens behov så bra som möjligt. För Goodyear är det viktigt att ha en bra relation till företagets kunder, konsumenter och samarbetspartners. Goodyear vill inte bara uppfylla förväntningar, utan överskrida de förväntningar som finns. Goodyears krav på kvalitet är mycket höga och företaget söker alltid efter de bästa medarbetare som finns, för att kunna utveckla företagets produkter med så bra resultat som möjligt. På Goodyear arbetar man i team och medarbetarna uppmanas att utvecklas genom att lära sig av varandras misstag. Goodyear framhäver och understryker hur viktigt det är att företagets medarbetare är säkra och mår bra, både hemma och på jobbet. Säkerhet är också ett av Goodyears främsta kännetecken. När Goodyear utvecklar nya däck arbetar man i första hand med att undersöka hur det går att förbättra och förhöja säkerheten. Många biltillverkare väljer att använda sig av Goodyears däck till sina bilar. Några av dessa biltillverkare är Ford, Audi, BMW, Mercedes-Benz och Landrover.

Goodyear Däck

Redan 1943 etablerade Goodyear en forskningsanläggning. På denna anläggning arbetar många forskare med att ta fram nya teknologier och innovationer. Tusentals patent har tagits från idéer som har utvecklats just på Goodyears forskningsanläggning. Här startade till exempel nobelpristagaren Paul Flory sin bana. Forskningen är grunden till Goodyears förmåga att hitta nya lösningar och förmåga att alltid ta fram nya, bättre produkter. år 2005 tog Goodyear fram däcket Excellence, ett däck som erbjuder en tre i ett lösning. Det betyder att Goodyear har kombinerat tre teknologier, som gör att däcket ger säker körning, fantastisk väghållningsprestanda och suverän komfort. Fler av Goodyears banbrytande teknologier är Ultragrip och Hydragrip, som förbättrar väggreppet vid körning under vintern och på vått underlag. Goodyear har även tagit fram ett däck som minskar bränsleförbränningen, EfficientGrip. Detta är bara några av Goodyears innovativa teknologier som har bidragit till att skapa bättre och säkrare däck. Vad du än letar efter för typ av däck så har Goodyear däcket för dig. Företaget erbjuder både sommardäck, vinterdäck och året runt-däck till ditt fordon. Det finns en rad olika däckalternativ som du kan välja mellan, beroende på vilka önskemål och förutsättningar du och din körning har. Oavsett vilken typ av fordon du behöver däck till så har Goodyear ett däck som passar dig och din körning.