Däck från Firestone

Redan år 1900 grundades företaget Firestone Tire and Rubber Company i USA, då med 12 anställda. Det amerikanska företaget är namngett efter dess grundare, Harvey Samuel Firestone. Harvey Samuel Firestone hade tidigare drivit företag och var en van affärsman, uppfinnare och innovatör som sökte nya utmaningar. När de tidigare företagen han varit delaktig i inte överlevde beslöt han sig för att flytta till staden Akron i Ohio, vilket kom att bli ett centrum för däcktillverkning och gummindustrin.

Ursprungligen tillverkade företaget däck och hjul till alla sorters hjulförsedda transportmedel, såsom vagnar i olika storlekar och barnvagnar. Snart gjorde bilen sitt intågande och potentialen ansågs vara enorm, därför gav sig Firestone i kast med att producera och markandsföra däck för bilar. Företaget var en pionjär av massproduktion av bildäck och det blev en stor succé för företaget. Bland annat blev Firestone leverantör till Ford Motor Company’s bilar. Det innebar att alla Ford Motors bilar levererades med Firestones däck, ett enormt framsteg eftersom företaget nu var garanterad en kund som regelbundet behövde en stor beställning av däck.

Staden där Firestone Tire and Rubber Company grundades, Akron i Ohio, är även hem till Goodyear Tire and Rubber Company, och General Tire and Rubber. Firestone har tillsammans med Goodyear varit Nordamerikas största leverantörer av bildäck i över 75 år, en enastående prestation som också vittnar om dess viktiga roll i bildäckets historia. Vid ett tillfälle hade Firestone ett gummiplantage i Liberia som täckte mer än 4000 kvadratkilometer och redan 1928 byggdes en fabrik i Brentford, England som dessvärre stängdes 50 år senare, år 1979. De största åstadkommande Firestone har gjort måste ändå anses vara det faktum att företaget kom att överleva de två världskrigen och den stora depressionen. 1988 såldes Firestone till den japanska däcktillverkaren Bridgestone Corporation, ett marknadsledande företag inom däckindustrin.