Nokian Hakkapeliitta 7 är ett av marknadens absolut bästa dubbade vinterdäck. Detta enligt flera oberoende tester utförda av branschtidningar i Skandinavien. Att just dubbdäcket Nokian Hakkapeliitta 7 är så framstående i testerna beror på en rad olika faktorer. Nokian tillverkar sina däck för de extrema vinterväglagen som kan råda i norra Europa. De har tagit fram unik teknik och förbättrar ständigt det som redan är väl fungerande.

Nokian Hakkapeliitta 7

En gummiblandning för nordiska klimat

Nokian Hakkapeliitta 7 består av en gummiblandning som innehåller naturgummi, silica och rapsolja. Alla komponenter är miljövänliga med unika egenskaper. Rapsoljan skyddar däcket från yttre faktorer som revor, men den förbättrar även greppet på ett fryst vinterväglag. Gentemot många andra fabrikanter som använder sig av silica så har Nokian ökat andelen för att ge däcket ett lågt rullmotstånd. Ett lågt rullmotstånd innebär mindre bränsleförbrukning vilket i sin tur leder till mindre miljöpåverkan. I Nokian Hakkapeliitta 7 används även Cryo-silan. Det är Cryo-silanet som gör att däcket klarar av de varierande vägunderlagen som råder under vintern så bra.

Dubbel dubbteknik

Det som utmärker detta vinterdäck är att Nokian använder sig av dubbla tekniker på dubbarna. Med de så kallade ankardubbarna ökar bilens prestanda vid acceleration och bromssträckan reduceras. Ankardubbarnas bredd tillsammans med de många kanterna är det som ger det starka greppet. Den andra tekniken är det som kallas för björnklor. Björnklorna bibehåller dubbarnas position och ger dem det bästa bromsgreppet. Nokian använder sig av en ny teknik som kallas för Air Claw Technology. Det innebär att däcket är försedda med lufthål för att dämpa dubbarnas slag mot underlaget utan att påverka dess prestanda. Det innebär att däcken får en bättre körkomfort och ett reducerat vägbuller. Även däckets slitage minskar med hjälp av denna teknik.