Nokian Hakkapeliitta R är ett dubbfritt vinterdäck som vunnit flera oberoende tester. Det är dess kombination av material och mönster som ger däcket de säkra egenskaperna då det gället vinterföre. Däcket fungerar utmärkt att köra både på våta och isiga vägar vilket gör det unikt som dubbfritt vinterdäck. Det är även ett däck med lågt rullmotstånd vilket innebär att det är ett mycket bränsleekonomiskt däck. Nokian satsar mycket på miljön utan att för den delen tumma på säkerheten.

Nokian Hakkapeliitta R

Ultra low rolling resistance

Nokian Hakkapeliitta R är märkt med Ultra low rolling resistance vilket helt enkelt syftar på rullmotståndet. Däcket rullar väldigt lätt utan att det påverkar prestandan. Tack vare mönstret och gummit så suger sig däcket fast i vägunderlaget och ger en stabil och säker körning. Det som gör att detta däck fungerar så bra på is i jämförelse med andra friktionsdäck är lamellväckarna. Det är ett slags extra mönster som är placerad på däckets slitbanekant och ger ett betydligt bättre grepp på is. Pumplamell är en patenterad uppfinning av Nokian som innebär ett bättre grepp på slaskiga och blöta vägar. Mellan däcket och vägbanan, oberoende om det är is eller asfalt, så leder pumplamellerna undan vattnet och ökar väggreppet.

Däckets konstruktion

Nokian Hakkapeliitta R har en miljövänlig gummiblandning som består av rapsolja och silica. Denna kombination är särskilt framtagen för att passa de nordiska vintervägarna och klarar därför av både is, snö och slask. Däcket är försett med Nokian "mudstopper" vilket förhindrar att smuts tränger in i däcket. Detta är oerhört viktigt på vinterdäck då grus, sand och salt annars kan minska däckets livslängd markant. Mönstret är noga uttänkt för att klara av de extrema och skiftande miljöerna som finns i Norden. Genom den unika gummiblandningen klarar däcken av både plusgrader och isande kyla.