Continental Viking Contact 5 är ett friktionsdäck avsedd och godkänd för den Nordiska marknaden. Detta är ett av de mest prisbelönta dubbfria vinterdäcken som tillverkats och Continental har ernått stora priser med detta däck. De har valt att lägga fokus på greppet och på bromsarnas prestanda vilket är det viktigaste då det gäller vinterdäck. Genom att använda sig av en gummiblandning som inte hårdnar vid de mest extrema temperaturerna samt ett asymmetriskt mönster är detta friktionsdäck det kompletta vinterdäcket.

Continental Viking Contact 5

Traditionellt sett har friktionsdäcken haft svårt att konkurrera med dubbdäcken på grund av deras oförmåga att greppa på is.Continental Viking Contact 5 har ett tätt sajpmönster med många greppkanter och detta kombinerat med en unik gummiblandning gör att de fungerar perfekt på is eftersom det ger ett bättre grepp med kortare bromssträcka. Dubbfria dubbdäck har ett bättre grepp på snö och även här är det greppkanterna som är orsaken till Continentals succé. De ger ett mycket bra grepp när fordonet accelererar eller bromsar och förhindrar därmed sladd som annars lätt kan uppstå vid korsningar. Däckens mönster gör även att de passar vid mildare väder. De har vinklade mönsterspår som leder undan vatten och slask och gör att risken att råka ut för vattenplaning undviks. Däcken fungerar även väldigt väl på asfalt utan att det utsätts för ett stort slitage. Även här är det däckmönstret som är den bidragande faktorn. Continental har lagt till upphöjningar i mönsterbotten.

Ett unikt däck

Continental har nått ett unikt resultat genom att samarbeta med ledande biltillverkare. För de bilar som har ESC installerat uppnår Viking Contact 5 full prestanda. ESC styr bromsfunktionen på ett fordon som behöver stabiliseras. Detta däck är därför framtaget med väl genomtänka sajpningar och greppkanter för att ESC ska fungera på bästa sätt och göra vinterkörningen ännu säkrare.