Continental Eco Contact 5 är marknadens första prestandadäck som sparar bränsle. Detta är ett miljödäck som fortfarande har roliga köregenskaper. Continental har tagit hjälp av flera välkända biltillverkare för att skapa detta sommardäck. Fokus ligger enligt Continental själva på "lågt rullmotstånd och säkra bromsegenskaper". Detta har Continental uppnått med Eco Contact 5 genom att utveckla både däckets stomme och ändrat på dess gummiblandning. Vid jämförelser så har detta däck 7 % lägre rullmotstånd än tidigare modeller. När detta däck lanserades 2012 vann det tidningen Råd & Röns stora test av sommardäck.

Michelin X-ice North 3

Lågt rullmotstånd

Ett lågt rullmotstånd är det viktigaste då det kommer till hur miljövänligt ett däck är. Förutom på miljön så inverkar det även på den egna ekonomin på ett positivt sätt, så Continental Eco Contact 5 är däcket för dig som kör ofta och långt. För att uppnå ett lågt rullmotstånd har däckets sidovägg ändrats. Genom att anpassa materialet har de minskat risken att däcken deformeras. Detta uppnås via minskad luftturbulens. Det innebär även att bilen blir lättare i sin totala vikt, vilket även det ger en positiv effekt på rullmotståndet. Continental har även gjort sajpningarna tunnare av samma orsak vilket innebär att däcket blir mer stabilt. I gummiblandningen har Continental polymerkedjor och hartser vilket även det spelar roll för hur lätt fordonet rullar. Däcken får genom dessa ändringar sköna köregenskaper samtidigt som de är miljövänliga med en lång livslängd.

Köregenskaper

Däckmönster påverkar köregenskaperna ofantligt mycket. Continental Eco Contact 5 har ett mönster som ger en stabilare körning, både i fram och sidled. Vid svängningar deformeras vanligtvis däckens kontur, men genom att förstärka däckfoten och göra den längre mot däcksidan reduceras den. Det innebär att däcket rullar snabbare och ger en mjukare och säkrare körning i kurvorna.